ŞİFALI AŞURE GÜNLERİ SEMA TÖRENİ İLE TAÇLANDI

ŞİFALI AŞURE GÜNLERİ SEMA TÖRENİ İLE TAÇLANDI

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından ilimizin abide şahsiyetlerinden Mevlana’nın Torunu Sultan Divani Hazretleri’nin anılması amacıyla hazırlanan Sultan Divani Anma ve Şifalı Aşure Günleri Türk Tasavvuf Müziği konseri ve sema töreni ile taçlandı.Belediyemizin davetlisi olarak ilimize gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği konseri ve sema töreni Kapalı Spor Salonunda yapıldı.

PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Başkan Vekili Hüseyin Şehitoğlu, gecenin düzenlenmesi ve teşrifleri ile Afyonkarahisar Belediyesi’ni onurlandıran Hazret-i Mevlâna’nın 22. kuşak torunlarından Esin Çelebi Bayru, Çelebi Ailesinden Mehmet Saracel ve Zaman Gazetesi yazarlarından Nevin Halıcı Hanımefendi’ye İşadamı Kadir Altınkaya’ya, Amerika’dan bu etkinlik için bizzat ilimizde bulunan Celalettin Loras’a plaket takdim ederken gecenin sonunda ise Konya Türk Tasavvuf Müziği Sanat Yönetmeni Yusuf Kayya’ya ve Postnişin Mustafa Holat’a sikke ve çiçek takdim etti.

Törenin açılış konuşmasını Başkan Vekili Hüseyin Şehitoğlu yaptı. Şehitoğlu; Afyonkarahisar, Mevleviliğinin Mevlevilik tarihi açısından Konya’dan sonra en önemli merkezi olduğunu söyledi. Muharrem Ayı’nın İslam dünyası açısından tarihsel öneme sahip olduğuna işaret eden Şehitoğlu;  Hicri Takvimin başlangıcı olan Muharrem Ayı’nın ise heyecanımızı tazeleme ve kendi benliğimizi muhasebe etmek açısından insanlara manevi güç kattığını dile getirdi.

“SOSYAL BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI”

Afyonkarahisar Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışının gereği olarak bu anlamlı geceyi organize ettiğini anlatan Şehitoğlu, Belediye bünyesinde hizmet veren Mevlevihane Müzesi’nin ise ikinci yılında yaklaşık iki yüz bin ziyaretçi ağırladığını söyledi.

İmaret Camii’nin yanında bulunan Taş Medrese’nin restorasyonunun biter bitmez şehrimizde Mevlevilikten hiç ayrılmamış bir çok sanatın yeniden canlanacağını belirten Şehitoğlu; Taş Medrese’nin bir çok eksikliğin giderileceği bir mekan olacağını ifade etti. Geçen yıl aşure geleneğinin aslına uygun dualarla 40 hatim ve 40 kazanlı olarak icra edildiğini hatırlatan Şehitoğlu; “ Geçtiğimiz yıl Şehrimizden geçmekte olan seyahat eden araçlara dağıtım yaptık. 40 kazanı 40 değerli aileye tescil ettik ve artık bu gelenek kurumsallaşmış oldu. Yine ilk defa geçen yıl şehrimizde Konya, Afyonkarahisar, İstanbul Çelebeleri bir araya geldi. Yaşayan sema gurubumuz ilk defa bir etkinlikle onore edildi. Tabii bu heyecanlar gönlümüzde birlikteliklere hoşgörüye kapılarını açtı. Tabiri caizse büyük ateşin yeniden alevlenmesine vesile oldu” dedi.

Şehitoğlu son olarak bu etkinliğin düzenlenmesinde büyük emeği olan Vali Haluk İmga ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’a teşekkür etti.

MANEVİ YÖNÜMÜZÜ YÜCELTMELİYİZ

Vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu ise manevi iklimin gönül sultanlarını anmak, onları yaşatmak ve huzurunda olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Hayatta en önemli şeyin, maddi ve manevi hayatı bir arada var edebilmek olduğunun altını çizen Vali Yardımcısı Veli Kişioğlu, “Her şey Tanrı’nın yansımasıdır ve tekrar Tanrı’ya dönecektir. Nasıl gökyüzü, yeryüzü güneşin etrafında dönüyorsa, Mevlana’da aynı duyguyu yaratana varabilmek için bu döngüyü devam ettirmiştir. Böylesine manevi yönü yüceltmeyi hedef alan bu gönül sultanlarını anmak, kinden, kötülükten, olumsuzluklardan arınmak iyiliğe, güzelliğe varabilmek kendisinin özüdür. Her akşam yatarken gündüz yaptıklarımızın muhasebesini ederek her gün biraz daha iyiye, varabilmek için kendimizi yüceltmek zorundayız. Böyle olduğumuz zaman insan olmanın gereğini yerine getirmiş oluruz. Hepinizin adına, “selam” diyorum Mevlana sevgisiyle dolanlara” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği eşliğinde gerçekleşen sema töreni Afyonkarahisarlıların büyük beğenisini kazandı.

KATILIM YOĞUN OLDU

Törene Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Gökhan Veli Kişioğlu, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Şehitoğlu,  Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel, Defterdar Mustafa Ceylan, Belediye Meclis Üyeleri, AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Kemalettin Yılmaz, işadamları, Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri, Mahalle Muhtarları ile çok sayıda Afyonkarahisarlı katıldı.

Sema töreninde Afyonkarahisar Belediyesi’nin gerek il dışından gerekse yurt dışından seçkin konukları da yer aldı. Etkinliklere, Uluslararası Mevlânâ Vakfı İkinci Başkanı ve Hazret-i Mevlâna’nın 22. kuşak torunlarından Esin Çelebi Bayru, Anadolu yemek kültürü ve özellikle Mevlevî sofrası alanında uzmanlığıyla tanınan Mevlevî Kültürü’nün önemli temsilcilerinden ve aynı zamanda Zaman Gazetesi yazarlarından Nevin Halıcı, Afyonkarahisar Çelebilerinden Sultan Dîvânî torunlarından Mehmet Saracel Çelebi, Mevlana Müzesi İlk Müdürlerinden Zeki Oral’ın kızı Ülkü Arıncı ile Amerika’dan bu etkinlik için bizzat ilimizde bulunan Mevlevi Geleneğinden Celalettin Loras’da katıldı.

 

Afyonkarahisar Belediyesi